Sunday, April 6, 2008

Kastna raba


Kastna rabasse saab kõige paremini Kastna hiiemäe juurest. Hiiemäel kasuks hetkeks kindlasti peatuda ja ronida 11- harulist pärna vaatama. Väidetvalt olla see pärn alguse saanud vana puu kännuvõsudest. 
Hiiemäe kohta liigub legend, et muistsel ajal olla praeguse hiiemäe kohapeal hoopis põld. Talumees kündnud põllul, kui eit uksepealt näinud, et hiis tuleb. Karjunud siis kõvasti aga ei miskit. Kündja polevat kuulnud ja jäi hiie alla.

Raba on vinge. Kuna veetase on praegu kõrgel on ka rabades palju vett. Ilma räätsadetta on raba nõlva alusest märest ülesaamine suhteliselt problemaatiline. Päästa võib veel külmunud pinnas ja jää. Raba on laugasterohke. Laukad on aerofotolt vaadates ilusti "rivis". Raba üllatas kummaliste veesoonte olemasoluga. Raba ääres oleval laukal oli selgelt näha kahte pinnasest väljavoolavat allikalaadset voolukohta. Keset raba sattusime märele- viitab
 rabamasiivide lahknemis kohale.

Vütsi lisas kahe sookure laul, seda usumatult lähedalt. Raba servas trummeldas musträhn, laulis metsvint, põllul kiivitaja. Suur kevad.

No comments: