Thursday, May 7, 2009

Alutaguse metsades












Tedrekuked (pildistas Bert)

Alutaguse- igati väärt piirkond, kus teha loodusvaatlusi. Seekord läksin , et olla tedretelgis ja vaadata tedremängu. Bert kibeles karu näha. Jätsin ta raiesmiku servale ja läksin ise enne videviku saabudes koprakraave uudistama.

Kopra nägemise oli hoopiski lihtne, mul ei pruukinudki autost välja tulla, kui juba nägin teda kraavis askeldamas. Ta tegeles seal oma okstega, vedas ja näris neid. Minust ei teinud kuulmagi. Jätsin kopra askeldama, et kuulata linde. Käod olid hoos. Kuulda oli viie isalinnu kukkumist, sekka emalinnu sillerdusi. Metsvint rõkkas, õõnestuvi uhutas, rasvatihane kilkas, rästad rõkkasid, punarind piserdas pärleid vastu klaasi, vares kraaksus, rongad kisasid, metskurvitsad norisesid, pardid kihutasid mööda. Loodus elas ja päev päevaga hakkas rohkem häält tegema.

Oli juba päris hilja, kui tedretelki jõudsin. Külm oli. Taevas oli selge ja kuu paistis. Liikusin räätsadega telgini. Vaikust oli kuulda. Noppisin mõned jõhvikad soo pealt.

Hommikul kuulsin läbi une susistamist. Olin kella pannud kella 7 -ks, eelmine kord, kui poisid telgis olid algas mäng just siis. See kord oli algus enne kella 6 -te. Seekordne varem algus oli ilmselt tingitud ilusamast ilmast. Kukkesid oli ka rohkem. Mänguplatsil oli 7 kukke, kaheksas kükitas ühe männi ladvas. Ilusad prisked kuked olid. Punaste “mütside”, musta sulestiku ja valge puhvis sabaga. Kuked sisistasid ja hüplesid vastakuti, puhevil suli käisid ähvardavalt üksteise ümber. Mängu saatis kulistav heli. Kuked lendasid edasi tagasi. Kanad mulle platsi servades silma ei hakanud.

Äkitsi panid kõik tedrekuked lendu ja maandusid eemal mändide varju. Varsti nägin ka selle põhjuse, loorkull liugles mööda. Kuid kohe, kui kull oli piisavalt kaugel, lendasid kuked tagasi ja üldine vastastikune sisin ja hüplemine jätkus.

Järgmise külalisene jalutas platsile sookurg. Ta tegi ennast teatavaks pasundaval trompethäälel. Kuked ei lasknud ennast kurest härida. Mäng jätkus ümber tema.

Kella 8 ringis kulin vaibus ja mingil hetkel lendasid kuked erisuundades.

Panin asjad kokku ja vantsisin metsast välja.

Berdi saagiks oli põder. Lisaks kuulis ta händkakku huilgamas. Viimast oleks tahtnud isegi kuulata.

Enne kodu poole sõitu otsustasime ringi ümber kvartali teha. Et äkki näeb mõnda toredat looma. Ajasime lendu kaks sookure paari. Nägime metsise kana tee ääres seiramas ja kahte tedrekukke. Järgekordse sihi peal vaatasin, et teel taas keegi. Kas järgekordne sookurg? Haarasin binokli ja vaatasin tõtt hundiga. Mõnda aega meid vahtinud, silkas ta üle kraavi metsa.


metsas oli,

Triin

No comments: