Sunday, November 2, 2008

Kastna raba vol.2

Arvestades raba asukohta jõudsime ikka kiirelt kohale 1,5h sõitu. Raba asub praktiliselt Türi külje all. Täpsemalt Lelle ja Käru vahel. Raba servas asub Hiiemägi, mille otsas 11-haruline pärn.

Legendid räägivad, et mees kündnud praeguse Hiiemäe kohal põldu 7 must härjaga ja piitsutanud neid rohkesti. Mingil hetkel käinud kõva kärgatus ja 7-st härjast ja kündjast saanud hiis ning piitsast 11- haruline pärn.

Kastna raba lääne servas asub ehk üks kuulsamaid laukaid- Kuldkepi laugas. Lugu algas ühest Käru mehest, kes tahtis kangesti, et Käruski oleks mägi. Läks oosijuppi sikutama seitsme musta härjaga. Haaranud siis mäest kinni ja saanud Imsi raba peale, kui härgadele hundid kallale kippunud. Tapelnud seal kõvasti, saanud härjad ikka ära päästa, kuid mägi vajunud sohu- tekkis Imsi järv.

Härjad olnud janused ja läinud Kastna rabasse jooma aga joonud liiga palju ja vajunud põhja. Pajatakse, et laukas olla varandus. Kätte pidavat saama 7 venda musta kukega ja kindlasti neljapäeva õhtul.

Kõigepealt otsisime rabast ülesse Kuldkepi lauka. Paraja suurusega laugas, väiksese saarega keskel. Lauka servas istepink. Kohalik rahvas käib suviti laukas ujumas. Lauka kõrval soosaar.

Raba põhjaosa on laukarohke. Lõunat sõime suurima lauka serval. Kaarti vaadates tundus mulle, et tegemist jäänukjärvega, kuna teised laukad paiknesid poolringi kujuga tema ümber. Rabas oli vett palju, tihti polnudki aru saada kus lõppes laugas ja algas älves.

Raba lõuna osa oli lagedam ja älvesterikkam. Päris lahe oli seal räätsadega kõndida, nagu vesivoodil. Ilma poleks julgenud.

Üle raba viib kaks taliteed. Ühe neist otsisime ülesse, oli päris selgelt näha. Lõunapoolsem talitee oli koguni vene topo peal. Talitee viib üle raba Sooharu taluni, millest nüüd säilinud kelder, vana allee jupp ja paar põlispuud, samuti lauda varemed. Talvel kui seal ringi hulkusin sattusin ilvese jälgedele. Talu ümbrus lage ja on aimatav, et omal ajal olnud vägev majapidamine.Teine talitee on jääb jäänuk-laukast põhjapoole, selleni me ei läinud.

Raba servas tiirutas välja-loorkull, rabas lendas mööda isane teder.

Sinna tahaks tagasi.

Triin

No comments: