Wednesday, October 8, 2008

Kobras

Pildil kopratamm, kõrgus ca. 1 meeter. Päev hiljem oli tamm kopamehe poolt kraavist välja tõstetud.

Käisin seda piirkonda vaatamas kahel päeval järjest ja minu õnneks või õnnetuseks nägin seda vahet mis oli enne ja pärast tammi olemasolu.

Enne. Kogu piirkonna kraavid olid vett pilgeni täis. Et tammile lähedale saada, pidin suhteliselt pika kaare tegema. Kui enne olin näinud tammesid, kust vähene nire ikkagi välja jookseb siis sealt ei jooksnud tilkagi vett. Tammi taga oli kuiv kraav ja sealt sai kuiva jalaga üle. Jälgede järgi tundus, et seda kasutavad veel kitsed ja metsead.

Pärast. Vesi voolas, kraav oli ületamatu. Veetase oli umbes 60 cm langenud.

Läksime mööda kraaviperve edasi. Bert väitis et ei saa olla ühte tammi peab olema vähemalt kolm. Nojah, tal oli õigus teine tamm oli väiksem kui esimene. Kuid kannatas astumist. Jõudsime kolmanda tammini- oh oli ehitis. Selgus, et koprad on siin terve metsakvartalu üle ujutanud. Oli näha kobraste liikumisteid, äranäritud puid.

Jäin kopraluuresse. Ronisin ühe vähe tüsedama kuuse otsa. Seadsin end selle keskpaigas sisse. Alguses polnud lugugi, rästad kisasid, suur- kirjrähn ja musträhn tegid häält ja laglede parved lendasid üle. Selle nahina saatel sai end lahedasti liigutada. Vaatasin, kuidas läänetaevas värvi muutis. Läks vaiksemaks ja külmemaks.

Tagumik oli oksaga justkui ära lõigatud. Parem jalg kippus ära surema, muidugi olid ka sääsed platsis. Ega ma seal suurt vehelda saanud- üks käsi oli tasakaaluks, teisega hoidsin end oksa küljes kinni.

Läks aina hämaramaks. Õnneks oli taeva peegeldus lompidest hästi näha. Kuid koprast ei olnud mööda ujumas.

Oot, mis see oli, kummaline helin aga teps mitte seal kust ma seda tahtnuks kuulda vaid hoopis kõrgemal. Siis nägin, kuidas ühe suure heleda linnu siluett minust mööda sööstis ja naaberpuu peale maandus. Mind mõne aja seiranud jätkas ta oma jahti- händkakk.

Miski sulpsatus. Ajasin kõrvad turri, et ükski oluline heli kaotsi ei läheks. Nojah, siis hakkas telefon vaikselt vibreerima. Just läks põnevaks.

Korjasin end puuotsast ära. Olin natuke kange. Väärt koht oli, tulen siia veel tagasi.

No comments: